Ο σταθμός
 
Δραστηριότητες
 
νεα παιδικό χαμόγελο κέντρο προσχολικής αγωγής Ρέθυμνο Κρήτη
 
 
 
 
  Ευρωπαϊκό Προληπτικό Πρόγραμμα Ψυχικής Ανθεκτικότητας «RESCUR: Ένα Εμπόδιο, Μια Ευκαιρία»

 

Από την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου ξεκινήσαμε να εφαρμόζουμε στο Παιδικό Χαμόγελο, στα Τριγωνοψαράκια, το Ευρωπαϊκό Προληπτικό Πρόγραμμα Ψυχικής Ανθεκτικότητας «RESCUR: Ένα Εμπόδιο,  Μια Ευκαιρία». Το πρόγραμμα αυτό θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά ολοκληρωμένο στην Ελλάδα, καθώς είναι ένα νέο πρόγραμμα που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόλις το Δεκέμβρη του 2015 και αποτελεί μια συλλογική δουλειά έξι πανεπιστημίων, συμπεριλαμβανομένου και του Πανεπιστημίου Κρήτης, με συγγραφείς (και επιμελητές της ελληνικής έκδοσης), τον κύριο Αναστάσιο Ματσόπουλο, Επίκουρο Καθηγητή Σχολικής Ψυχολογίας στο Τμήμα Προσχολικής Αγωγής και την Γκαβογιαννάκη Μαρίζα, Σχολική Ψυχολόγο, Συνεργάτη  της Μονάδας Σχολικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Το πρόγραμμα αυτό είναι ένα πρόγραμμα προαγωγής της Ψυχικής Ανθεκτικότητας των παιδιών 4-12 ετών και στοχεύει να προάγει και να εξελίξει τις κοινωνικές, συναισθηματικές και γνωστικές ικανότητες των παιδιών διδάσκοντάς τους δεξιότητες, ώστε να αξιοποιήσουν τους πόρους από το περιβάλλον, αλλά και τα προσωπικά τους προτερήματα για να ανταπεξέλθουν σε πιθανά εμπόδια και  δυσκολίες και να συνεχίσουν να αναπτύσσονται σε διάφορους τομείς.        

Οι θεματικές ενότητες του προγράμματος είναι:

1. Καλλιεργώντας δεξιότητες επικοινωνίας

2. Καλλιεργώντας και διατηρώντας υγιείς σχέσεις

3. Καλλιεργώντας μια νοοτροπία εξέλιξης

4. Αναπτύσσοντας αποφασιστικότητα και αυτοαποτελεσματικότητα

5. Αξιοποιώντας και αναπτύσσοντας τα προτερήματα.

6. «Μεταμορφώνοντας τις προκλήσεις σε ευκαιρίες.

Το πρόγραμμα αποτελείται από μια σειρά δραστηριοτήτων και θα υλοποιείται κάθε Παρασκευή στις 10:00-11:00 από την Μαρίζα Γκαβογιαννάκη, Σχολική Ψυχολόγο. Οι δραστηριότητες ξεκινούν συνήθως με μια ιστορία που έχει βασικούς ήρωες ένα σκίουρο, τον Ηρακλή και μια σκαντζοχοιρίνα την Αριστέα. Τη δραστηριότητα του σχολείου ακολουθεί συνήθως μια δραστηριότητα για το σπίτι. Η δραστηριότητα αυτή είχε στόχο να βοηθήσει το παιδί να εξασκήσει περαιτέρω κάποιες δεξιότητες ψυχικής ανθεκτικότητας και ταυτόχρονα να ενδυναμώσει την επικοινωνία και αλληλεπίδραση του παιδιού με τους γονείς, που έχει καθοριστική σημασία για την εξέλιξη του παιδιού.

Στα πλαίσια λοιπόν της υλοποίησης του προγράμματος αυτού θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε να συμμετέχετε με τους εξής τρόπους:

  • Να ρωτάτε το παιδί σας να σας πει ό,τι θυμάται από τη δραστηριότητα που κάνουμε στην τάξη (κάθε Παρασκευή).
  • Να ενθαρρύνετε το παιδί σας να σας διηγηθεί την ιστορία του Ηρακλή και της Αριστέας. Μπορείτε να διευκολύνετε το παιδί σας να θυμηθεί ρωτώντας ερωτήσεις όπως: «Τι συνέβη σήμερα στην Αριστέα και τον Ηρακλή; Ποιο πρόβλημα είχαν; Πώς ένιωσαν; Πώς αντιμετώπισαν τα συναισθήματά τους, Πώς έλυσαν το πρόβλημά τους» κτλ.
  • Να κάνετε μαζί με το παιδί σας την προτεινόμενη δραστηριότητα για το σπίτι. Επιλέξτε να κάνετε τη δραστηριότητα μια στιγμή που να έχετε διάθεση, ενέργεια και ψυχική δύναμη να αλληλεπιδράσετε με το παιδί σας. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό για εσάς ζητήστε από τον άλλο γονέα να το κάνει. 
  • Στα πλαίσια της δραστηριότητας αυτής δώστε την ευκαιρία στο παιδί σας να σας μιλήσει για οτιδήποτε εκείνο θέλει. Ακούστε προσεχτικά όσα σας λέει, χωρίς να βιάζεστε να απαντήσετε ή να δώσετε λύσεις στο πρόβλημά του. Δείτε τη στιγμή αυτή σαν μια καλή ευκαιρία επικοινωνίας.
  • Να αξιοποιείτε οποιαδήποτε ευκαιρία παρουσιάζεται στην καθημερινότητα σας για να εφαρμόζετε τις δεξιότητες που έχει διδαχθεί το παιδί στα πλαίσια του προγράμματος (π.χ. Θυμάσαι πώς ο Ηρακλής και η Αριστέα έλυσαν το πρόβλημά τους; Για να δούμε πώς μπορείς και εσύ να το πετύχεις αυτό.) 

 

Με εκτίμηση

Μαρίζα Γκαβογιαννάκη

Σχολική Ψυχολόγος

 
 
 
 
 
 
 
 

Ρέθυμνο HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες