Ο σταθμός
 
Δραστηριότητες
 
νεα παιδικό χαμόγελο κέντρο προσχολικής αγωγής Ρέθυμνο Κρήτη
 
 
 
 
  Συναισθηματική αγωγή
για παιδιά προσχολικής αγωγής

Το «Πρόγραμμα Συναισθηματικής Αγωγής» είναι ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά τη σχολική χρονιά 2010-2011 σε παιδικό σταθμό του Ρεθύμνου, από τη Σχολική Ψυχολόγο, Μαρίζα Γκαβογιαννάκη. Το «Παιδικό Χαμόγελο» αγκάλιασε και πίστεψε στο πρόγραμμα αυτό και γιΆ αυτό το λόγο το πρόγραμμα εφαρμόστηκε με εξαιρετική ανταπόκριση από τα παιδιά και από τους γονείς. Το «Πρόγραμμα Συναισθηματικής Αγωγής» είναι ένα προληπτικό πρόγραμμα που έχει ως στόχο να χτίσει γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου το παιδί να ενδυναμωθεί και επομένως να προληφθεί η εμφάνιση μελλοντικών προβλημάτων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εβδομαδιαίες συναντήσεις με τα παιδιά στο χώρο του σταθμού και συναντήσεις με τους γονείς. Οι συναντήσεις με του γονείς κρίνονται εξαιρετικά απαραίτητες, καθώς οι γονείς παίζουν αποφασιστικό ρόλο στην ενδυνάμωση των δεξιοτήτων που καλλιεργούνται στα πλαίσια της εφαρμογής του προγράμματος και επομένως στη γενίκευση των δεξιοτήτων αυτών στην καθημερινή ζωή.

Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και τη χρονιά 2011-2012, συνεχίζοντας έτσι μια προσπάθεια καλλιέργειας δεξιοτήτων με στόχο την ενδυνάμωση των παιδιών στον κοινωνικο-συναισθηματικό τομέα και την πρόληψη πιθανών δυσκολιών.  

ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Πιο συγκεκριμένα, οι στόχοι του προγράμματος είναι να μπορούν τα παιδιά να κάνουν τα ακόλουθα πράγματα, αναλόγως με την ηλικία και τις δυνατότητές τους:

  • Να ονομάζουν, να αναγνωρίζουν και να κατανοούν τα συναισθήματα που διδάχτηκαν.
  • Να εκφράζουν τα συναισθήματα που διδάχθηκαν με ποικίλους τρόπους, όπως η έκφραση του προσώπου, η στάση και οι κινήσεις του σώματος, ο λόγος και τα εικαστικά.
  • Να εκφράζουν τα συναισθήματά τους με κοινωνικά αποδεκτό τρόπο.
  • Να συνδέουν τα συναισθήματα με καταστάσεις και γεγονότα της καθημερινής ζωής.
  • Να ελέγχουν τα αρνητικά συναισθήματα τους.
  • Να βρίσκουν εναλλακτικούς τρόπους έκφρασης των αρνητικών συναισθημάτων τους.
  • Να αναπτύξουν δεξιότητες αποτελεσματικής επικοινωνίας των συναισθημάτων τους .
  • Να αναπτύξουν ενσυναίσθηση, έτσι ώστε να κατανοούν τα συναισθήματα των άλλων, να συμπάσχουν και να βοηθούν.
  • Να κατανοήσουν ότι ο καθένας είναι διαφορετικός και επομένως νιώθει και αντιδρά διαφορετικά στις διάφορες καταστάσεις.
  • Να αναπτύξουν πνεύμα συνεργασίας.

project με τη ψυχολόγο κ. Μαρίζα Γκαβογιαννάκη- Ματσοπούλου
 
 
 
 
 
 
 
 

Ρέθυμνο HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες